Välkommen till Däckteam i Västerås

Hos Däckteam i Västerås hjälper vi till med allt som har med däck att göra. Stort sortiment av däck till personbil, husbil, lastbil, grävmaskiner, dumper och mycket mer.

Vi utför reparationer och service på personbil, husbil, lätta lastbilar och MC.

Vi har finansiering via:

Välkommen med ditt fordon till Däckteam Västerås.

Ring nuTidsbokning onlineWebshop

Däckhotell

Snart kommer halkan igen

När hösten smyger sig på och löven faller, bär den inte bara med sig vackra färger och svalare temperaturer. Den för också med sig ett av de mest förrädiska väderfenomenen för bilförare: blixthalkan. Många associerar halkan med vintermånaderna när snö och is täcker vägarna, men blixthalka kan slå till redan under hösten och orsaka stora problem på vägarna. Vad som gör denna typ av halka extra farlig är att den ofta är osynlig och plötsligt kan uppstå, vilket lämnar förare utan tid att reagera.

Blixthalka uppstår vanligtvis under kalla morgnar eller sena kvällar när temperaturen snabbt sjunker till nära noll grader eller strax under. Det kan vara svårt att upptäcka eftersom vägytan ser torr ut, men en tunn hinna av is har bildats efter regn, dimma eller kondens. Särskilt utsatta områden är broar, viadukter och skuggiga vägpartier, där temperaturen ofta är lägre än på övriga vägar.

En av de största utmaningarna med höstens blixthalka är att den ofta inträffar när många ännu inte har bytt till vinterdäck. Sommardäck förlorar sitt grepp redan vid temperaturer under sju grader, vilket gör dem mindre effektiva när blixthalkan slår till. Vägarna kan kännas säkra, men den osynliga isen gör att bilen kan tappa greppet på en sekund. Därför är det viktigt att byta till vinterdäck i god tid, innan de riktigt kalla dagarna kommer.

För att minska risken för olyckor under hösten bör man alltid vara uppmärksam på väderförhållandena. Om temperaturen närmar sig nollstrecket och det har varit fuktigt i luften, bör man sänka hastigheten och hålla extra avstånd till fordonet framför. Även om vägen ser torr ut kan det finnas farliga isfläckar som är svåra att upptäcka med blotta ögat. Dessutom är det klokt att vara extra försiktig vid tidpunkter då temperaturen sjunker snabbt, till exempel vid gryning och skymning.

Blixthalka är kanske inte något vi tänker på varje dag under hösten, men det är ett fenomen som alla bilförare bör vara medvetna om. Genom att vara uppmärksam, anpassa hastigheten och ha rätt däck på bilen kan man minimera risken för farliga situationer och olyckor. Så nästa gång du ger dig ut på vägarna en kylig höstmorgon, tänk på att blixthalkan kan slå till när du minst anar det – och vara redo att hantera den.